Ροδάκινο: θερμίδες, βιταμίνες και ιδιότητες

pic1

Το ροδάκινο είναι ένα φρούτο με λίγες θερμίδες, πλούσιο σε βιταμίνες, ιδιότητες και οφέλη για την υγεία. Το ροδάκινο είναι από τα ωραιότερα φρούτα, γι' αυτό και συχνά αποκαλείται «βασίλισσα των φρούτων». Η βελούδινη φλούδα του είναι κίτρινη με κόκκινες πινελιές και το σχήμα του καμπυλωτό. Οι Γάλλοι, μάλιστα, μια συγκεκριμένη ποικιλία την ονομάζουν tetons de venus που σημαίνει «τα στήθη της Αφροδίτης».
Τα συνηθισμένα ροδάκινα έχουν σχήμα στρογγυλό ή είναι λίγο αιχμηρά στο κάτω μέρος. Το εσωτερικό τους έχει ωραία υφή και χρωματικά κυμαίνεται από κίτρινο μέχρι άσπρο με κόκκινο σε κάποια σημεία. Στο κέντρο του βρίσκεται ένα μεγάλο κουκούτσι. Σε ορισμένα είδη ροδάκινων η σάρκα είναι κολλημένη στο κουκούτσι, ενώ συνήθως ξεκολλάει εύκολα.
Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια ανήκουν στην ίδια κατηγορία φρούτων και μοιάζουν πολύ, μόνο που τα ροδάκινα έχουν λίγο ανομοιόμορφη φλούδα ενώ τα νεκταρίνια έχουν λεία φλούδα. Μοιάζουν τόσο πολύ που μερικές φορές οι ροδακινιές βγάζουν νεκταρίνια και το αντίθετο.
Ροδάκινα ποικιλίες
Στην αγορά τα ροδάκινα δε διακρίνονται με βάση την ποικιλία αλλά με βάση το χρώμα του εσωτερικού τους. Έτσι, υπάρχουν ροδάκινα με κίτρινη και ροδάκινα με λευκή σάρκα. Πολλοί πιστεύουν ότι τα λευκόσαρκα έχουν πιο λεπτή γεύση. Οι κίτρινες ποικιλίες περιλαμβάνουν τα Elegant Lady, τα Royal George και τα Bellegarde. Τα Mireille είναι η πιο δημοφιλής λευκή ποικιλία. Τα καλύτερα όμως είναι τα peches de vigne, μικρά φρούτα με κόκκινη σάρκα που φυτρώνουν σε αμπελώνες. Δε δείχνουν πολύ όμορφα με το γκριζωπό χνούδι τους αλλά το άρωμά τους είναι εκπληκτικό. Μάλλον δε θα τα βρείτε σε αγορές εκτός Γαλλίας.
Ιστορία του ροδάκινου

Τα ροδάκινα καλλιεργούνται στην Κίνα από τον 5ο αιώνα π .Χ. και θεωρούνται σύμβολα μακροζωίας και αθανασίας. Ακόμα και σήμερα σε πολλά σπίτια φυτεύουν ροδακινιές ή βάζουν κλαδιά ροδακινιάς μπροστά από την εξώπορτα για να διώχνουν τα κακά πνεύματα. Τα ροδάκινα μεταφέρθηκαν στην Περσία όπου ανακαλύφθηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο, που τα έκανε γνωστά στους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Η λέξη peach (ροδάκινο) προέρχεται από το λατινικό Persicum malum (περσικό μήλο). Στην Ευρώπη έγιναν αμέσως δημοφιλή, ενώ αργότερα έγιναν γνωστά στην Αμερική με τον Χριστόφορο Κολόμβο και διαδόθηκαν τόσο πολύ ώστε σήμερα θεωρούνται εγχώρια φρούτα. Μεγάλη είναι η παραγωγή ροδάκινων στην πολιτεία της Γεωργίας που αποκαλείται «πολιτεία του ροδάκινου».

Ροδάκινο θρεπτικά συστατικά
Ένα μεγάλο ροδάκινο έχει λιγότερες από 70 θερμίδες και περιέχει 3 γρ. φυτικών ινών. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Α και C.

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr